PRINS MÅRTEN FYLLER ÅR

Prins Mårten
Fyller år

Barnbok, Lumenos Förlag. Tryckt bok, e-bok och ljudbok

Text: Aili Lundmark | Bild: Anette Bengtsson | Röst: Simon Väderklint

”Prins Mårtens födelsedag börjar inte så bra. Det verkar som om folk helt glömt bort att han fyller år. Vad ska han nu göra för att se till att de inte missar den fantastiska chansen att fira honom? Mårten smyger upp och gör gemensam kupp med sankt bernhardshunden Aladdin, men saker och ting går kanske inte riktigt som det var tänkt … och hur blir det när det äntligen bultar på slottets stora port?

Snart rullar dagen ändå i gång med pompa och ståt, men det är inte så lätt att hålla tyst när prinsen av Frankedonien trippar in med näsan i vädret, även om det är en fråga om rikets säkerhet att hålla sams. Å andra sidan kan man alltid lita på att husmor bakat mängder med tårtor, och att det är fart på hundarna från Tyskien!”

Omslagsbild för boken Prins Mårten Fyller år, Prins Mårten visas stort på omslaget iklädd kungliga kläder i blått och guld med matchande hatt. I bakgrunden syns härligt färgglada tårtor och presenter som täcker hela omslaget.

Prins Mårten fyller år är en lekfull bok med mycket humor. Den handlar om att fylla år och att ha förväntningar, om ansvar och vänskap, om hundar och tårtor och besvärliga prinsar. Allt utspelar sig i en spännande och fantasilockande miljö. Aili Lundmarks berättelse är pricksäkert illustrerad av Anette Bengtsson med fantastiska bilder i färg. En enastående helhetsupplevelse får den som kombinerar den tryckta boken eller e-boken med Simon Väderklints livfulla och engagerande inläsning i ljudboken. Boken passar också för högläsning eller för barnet som just lärt sig läsa. Den är perfekt att läsa många gånger, om och om igen, och varje gång hittar man nya detaljer.

Hur föddes prins Mårten?

Aili berättar!

Allt började med Hamlet. Det var i mitten på 1980-talet och jag gick gymnasiet i Karlskoga. Svenskläraren delade ut Lars Gyllenstens humoristiska version av monologen där Hamlet undrar vad som är bäst – att leva eller dö. Jag älskade den. Lärde mig monologen utantill och spelade upp den för klassen. Började sitta på biblioteket och läsa allt jag kunde hitta om figuren och pjäsen Hamlet.

Snart satt jag och skissade på en berättelse om hur den danske prinsen växte upp. Vad som hände ”den riktige” Hamlet kändes dock för otäckt när jag tänkte på barnen jag skrev för, och så kom det sig att karaktären Mårten lösgjorde sig från Shakespeare-dramat och fick ett alldeles eget liv. En lagom rund och trulig prins med vacker mössa och fasa för att bli stor.

Det kom att ta många år innan jag skrev klart en sammanhängande berättelse om prins Mårten, och ännu längre tid innan jag fick kontakt med förlaget Lumenos, illustratören Anette Bengtsson och inläsaren Simon Väderklint. Nu har jag hunnit fylla 50, men Mårten själv är fortfarande bara åtta år. Har lovat honom att han ska få en uppföljare och att det inte ska ta flera decennier att kläcka ur mig det manuset.

Jag har skickat recensionsexemplar till dessa bloggare och fått deras tillstånd att citera ur recensionerna.

{

Det här är en finurlig bok som med humor tar upp ämnen som förväntningar och ansvar på ett lättsamt sätt … Detaljrika och känslosamma bilder gör berättelsen väldigt levande. Både jag och min sjuåring gillade Prins Mårten fyller år.

Anna Hallqvist

– annabokmal.blogg.se

29 februari 2020

{

Prins Mårten sätter verkligen ord på otåligheten de flesta barn kan uppleva i samband
med sin födelsedag. Påhittig och rolig. Färgstarka och sagotypiska illustrationer
kompletterar texten.

Sara Salander

– villa-freja.se

(Denna hemsida innehåller dock inte längre bokrecensioner.)

{

Det här är en klassisk kungarike-saga som har alla de element jag förväntar mig … Det är väldigt mycket vardagsigenkänning så jag tror att både vuxna och barn har behållning
utav läsningen.

Therese Sköldehammar

– teatravelbokladan.blog spot.com

2020

{

Rolig, charmig & fint illustrerad!

Jennie Steifeldt

– jenniesboklista.com

3 mars 2020

{

Boken är full av härliga karaktärer, färgglada illustrationer och roliga påhitt. Båda barnen
gav tumme upp! Vi läser gärna mer om prins Mårten.

Lovisa Staberg

– vilaserbarnbocker, Instagram

14 mars 2020

{

Färgglad och knasig kalasdag hos prins Mårten.

Therese Sköldehammar

– Thereses_boklada, Instagram

16 april 2020

{
… det finns kloka insikter i hur barn tänker, men också en del blinkningar åt vuxna om både världspolitik och prestationsstress.

Malena Bergroth

– BOKMAKAREBERGROTH, INSTAGRAM

9 oktober 2019

Vad säger barn som läst Prins Mårten Fyller år?

Felix, 9 år, är testläsare av boken Prins Mårten fyller år

Felix, 9 år

”Boken var lite spännande i början, sen blev den rolig. Det var roligt när hans föräldrar kom på honom med att äta tårta. Det var även kul att läsa om hur de bodde i kungariket. Boken får klart godkänt.”

Felix, 9 år, är testläsare av boken Prins Mårten fyller år

Lisabet, 9 år

”Jag har läst själv och farmor har läst för mig och Greta. Jag tycker boken var bra men en del ord var svåra. Det var bra att farmor läste för mig och kunde förklara orden.”

Marchel, 7 år, är testläsare av boken Prins Mårten fyller år

Marchel, 7 år

”Boken var ganska bra. En sak jag gillade var namnen på länderna, som Frankedonien, Tyskien och Östra Aros. Det var roligt med en prins som huvudperson, men hade varit ännu roligare om han varit kung. Kul bilder.”

Marchel, 7 år, är testläsare av boken Prins Mårten fyller år

Greta, 7 år

”Jag tycker boken var jättespännande och bra. Farmor har läst den många gånger.”

Aurel, 6 år, är testläsare av boken Prins Mårten fyller år

Aurel, 6 år

”Boken var spännande och bra. Jag gillade namnen på länderna i boken. Bilderna var roliga. Berättelsen kändes medeltidig.”

(”medeltidig” = medeltida, medeltidsaktig)

De barn som blivit intervjuade här fick boken om Mårten sommaren 2019, genom min mentor på NyföretagarCentrum. Barnen har läst boken tillsammans med anhöriga och/eller på egen hand. Intervjuerna har sedan gjorts av deras anhöriga, som mejlat kommentarerna till mig som författare.

Lyssna på boktrailern!

intervjuer

BESTÄLL din bok här!

Pin It on Pinterest

Share This